miercuri, 5 noiembrie 2008

Simplitate sau confort



Viata bunicelor noastre a devenit in ultimul timp de ...invidiat. Toti visam la simplitatea aceea...Dar sa recunoastem ca suntem putin ipocriti!


Pai sa le vedem un pic viata refacuta sumar din amintirile mele din copilarie. Bunicii mei locuiau la tara asa ca se trezeau la ora 5, aprindeau focul, deschideau si hraneau animalele, mulgeau vaca; apoi incepeau pregatirea mesei de pranz (dimineata serveau o cana de lapte). Gateau in fiecare zi. Daca era vara plecau la camp cu catel-cu purcel si lucrau pamantul in arsita, ploaie, vant; daca era iarna coseau, torceau, impleteau. Seara se ocupau mai intai de animale, copiii, sot si apoi de ele insele. Apoi spalau la mana, framantau paine tot cu mana, carau apa uneori de la distante mari. Nu foloseau deodorant, creme de fata sau dresuri fine.


Mancau simplu si nu-si faceau griji pentru intarirea imunitatii, vitamine, aport caloric. Mancau carne mai rar, in special toamna (cand taiau cocosii sau ratele) si iarna dupa ce se taia porcul (carne in untura, carne afumata, carnati, slanina), dar baza erau legumele si lactatele, evenual ouale pe perioada verii. Paine framantau rar (doar pentru sarbatori mergeau la targ dupa drojdie, altfel foloseau drojdie de la vin, de calitate proasta), cozonac doar de Pasti, iar dulceturile erau trufandale. Uscau fructe in pod pentru a avea ce sa manance iarna, mai ales in post. Erau dependenti de produsele pe care le cultivau: daca era seceta flamanzeau, nu puteau merge la magazinul din colt sa ia o sunca sau o bucata de branza. Mergeau la Biserica in fiecare Duminica, tineau posturile se rugau.

In concluzie munceau mult, mancau si dormeau putin si se rugau des.

Pentru a ajunge la simplitatea vietii lor cred ca ar trebui sa avem o viata ca a lor: se renuntam la masina de spalat rufe si vase, cuptorul cu microunde, steamer, robotul de bucatarie, mixer, frigider, masina de paine, telefonul mobil, televizor si ...calculator. Adica la confort! Mie mi-ar fi greu sa renunt la masina de spalat rufe!

Cred ca ideea pe care noi ne-o facem despre simplitate este un pic deformata: pentru noi inseamna apelarea la tot felul de comoditati si griji cand, de fapt, ar trebui sa devenim dependenti de Dumnezeu si independenti de cele materiale. Si asta putem face si in apartamentul de bloc, casuta de la tara, cabana din munte. Si nu trebuie sa fim in 1940...

Nicoleta

6 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

eu cred totusi ca putem cauta simplitatea vietii si in viata moderna, fara a renunta la masina de spalat :)Dar cred ca e mai greu la oras, fiindca aici suntem rupti de pamant si avem mai putin ocazia sa facem munca fizica, si sa observam cat de mult depindem de Dumnezeu.Avand in vedere cat de sedentari suntem nu prea ne-am permite sa mancam atata carne grasa, de exemplu. Ei mancau slana, dar munceau pe rupte la camp.Sau nu se preocupau de vitamine, dar stateau la aer curat, mancau din gradina lor fructe si legume nepoluate , etc..
Desigur ca nu mai putem trai in totalitate ca in vremurile alea (de fapt am putea, numai sa vrem :)) ) fara sa devenim un fel de amish :)), dar daca avem posibilitatea putem incerca sa invatam si sa aplicam cate ceva din vremurile de atunci.

@irina_sweet_home spunea...

ceea ce vreau sa spun e ca nu cred totusi ca simplitatea si confortul se exclud una pe alta

mai degrada simplitatea si luxul se exclud

nicoleta spunea...

Asa e, Irina, mancau sanatos si munceau mult, tocmai asta am vrut sa arat - ca o alimentatie sanatoasa cuprinde si efort fizic, chiar daca nu respecta standardele moderne de alimentatie.
Poate simplitatea nu exclude confortul, dar nu crezi ca noi suntem inconjurati de prea mult confort si asta ne face viata mai putin simpla?
Cred ca noi ne dorim aer curat, mancare multa si sanataosa, putin efort fizic (eventual la sala), dara fara a renunta la comoditatile noastre.
Acum depinde de fiecare ce intelege prin lux...

Gingasia spunea...

Ma gandeam si eu la un astfel de articol! de ce nu divortau asa de repede cum facem noi astazi? de ce totul era firesc si normal? de ce simplitatea reprezenta bunul gust etc.

nicoleta spunea...

Cred ca ramaneau casatoriti pentru ca incercau chiar sa traiasca casatoria ca pe o Taina a mantuirii si nu cautau placerea.

Admin spunea...

Cred ca fiecare "vreme" e cu necazurile si bucuriile ei. Si in ziua de azi putem duce o viata simpla, chiar in mijlocul orasului sau al tehnologiei care ne asigura confort sporit. Cred ca depinde de modul in care ne raportam la lucrurile acestea.