duminică, 23 noiembrie 2008

Copii destepti si cuminti


Copiii alaptati sunt mai destepti si mai cuminti. Toata lumea stie lucrul asta, sau macar asa se spune, iar mamicile care alapteaza sau au alaptat stiu ca au pus o piatra foarte importanta la temelia viitorului copiilor. Ce e mai frumos este faptul ca, in sfarsit, s-a facut si un studiu pe tema asta. Rezultatele acestuia au fost ca alaptarea se asociaza cu o dezvoltare emotionala si intelectuala mai buna decat a copiilor hraniti cu lapte praf. Iata ce spun autorii studiului: "Alaptarea se asociaza cu mai putine preocupari din partea parintilor in ce priveste comportamentul copiilor, frecventa mai scazuta a tulburarii de conduita si nevoie mai mica de ingrijiri de sanatate mintala in timpul copilariei".

Studii care au confirmat o legatura intre alaptare si dezvoltarea intelectuala si cognitiva a copiilor au mai fost facute. De data aceasta studiul s-a referit la comportamentul copiilor si la abilitatile lor de invatare. Si sigur, copiii alaptati au mai rar dificultati de invatare decat cei hraniti cu lapte praf.

Nu e cazul sa ne ingrijoram ca rezultatele sunt date de alti factori! Oamenii astia chiar au facut o treaba buna, s-au gandit la toate: sanatatea mintala a mamei, educatia parintilor, statutul socioeconomic, iar rezultatele nu depind de acestea. Totusi ei mai spun si ca mamele care aleg sa alapteze sunt diferite de cele care aleg sa nu alapteze, primele raspunzad mai bine si mai prompt la nevoile copilului. Si asta spune multe!

Motivele pentru aceste diferente nu au fost explicate, cica nu sunt cunoscute! Ei afirma doar posibilitatea ca anumiti nutienti din laptele matern sa influenteze mecanismele neurologice sau dezvoltarea psihologica a copilului. Oare de ce nu s-au gandit si la legatura emotionala speciala ce se formeaza intre mama si copil cu ocazia asta?!

Indiferent care este mecanismul, e bine sa stim: cine vrea copii destepti si cuminti sa alapteze!


4 comentarii:

Anonim spunea...

EU N-AM ALAPTAT PENTRU CA S-A IMPUS ASTA NU CA AM ALES EU.SI NU CRED CA FETITA MEA VA FI MAI PUTIN DOTATA MINTAL DECAT SUNTEM EU SI TATAL EI.NU CRED CA PUTEM generaliza.

nicoleta spunea...

Sigur ca nu putem generaliza. Studiul are si un punct care se refera la tipologia mamelor; cred ca in grupa mamalor care alapteaza intra si cele care vor, dar nu pot. Aceste mame au un raspuns prompt si adecvat nevoilor copilului, chiar daca nu alapteaza.
Articolul meu e mai mult o pledoarie ca mamele sa ALEAGA sa alapteze

MihaelaMaria spunea...

binenteles ca nu se poate generaliza sau ca nu se poate spune categoric: alaptezi-ai copil cuminte si destept; nu alaptezi-copilul tau nu va fi cuminte, nici destept.

Insa alaptarea este un proces natural care confera copilului in afara de hrana pentru trup, hrana pentru suflet. iar acestea nu sunt vorbe in vant. dotarea mintala de care spui se refera probabil la inteligenta, iar inteligenta este de mai multe tipuri. din acest punct de vedere as spune ca un copil alaptat are sansa sa devina un adult cu inteligenta emotionala.

statistic vorbind, putine sunt cazurile in care alaptatul trebuie interzis dpdv medical, din pacate insa, cel putin la noi in tara, prea multe femei prefera sa se ascunda dupa diverse motive ca sa renunte usor sau chiar sa refuze alaptatul. si nu este in primul rand vina lor, ci mai degraba a medicilor neonatologi care nu informeaza tinerele mame despre beneficiile alaptatului. si nu vorbesc doar despre o simpla aducere la cunostinta ci cred ca ar trebui insistat pentru ca nu este usor pt proaspata mamica sa reziste presiunilor date de oboseala, emotie, anturaj care ar putea sa o indemne sa apleze la "binefacatoarea" completare.

Anonim spunea...

EU AM SUFERIT MULT CA N-AM PUTUT ALAPTA...SI PARCA IMI PARE RAU CA I-AM ASCULTAT PE MEDICI...