vineri, 21 noiembrie 2008

Bucataria de post

Actualizare: o poza a rezultatului


Nu intentionam sa postez reteta, mai ales ca nu am o fotografie, dar succesul pe care l-a avut azi la biserica m-a facut sa ma razgandesc. Reiau...pentru astazi la Sfanta Liturghie am adaptat o reteta de saibiet. Saibiet este un fel de placinta de origine libaneza pe care noi o cumparam de la o patiserie libaneza din centru. Ultima data cand am mancat de acolo, m-am suparat pe pretul piparat si am hotarat s-o incerc acasa. Reteta de mai jos este o adaptare de post a acestei retete.

Avem nevoie de:

- 1 pachet foi de placinta

- 100 ml ulei

- 1 litru lapte de cocos (preparat conform retetei de aici)

- 5-6 linguri de zahar +3-4 linguri pentru sirop (eu am folosit zahar brun care este mai putin dulce, astfel ca am marit cantitatea cu 2 linguri)

- 100 mg amidon de porumb (se poate folosi si faina)

- 1 plic esenta naturala de vanilie


Se prepara mai intai o budinca din lapte, zahar, amidon (dizolvat initial in cateva linguri de lapte), in care la sfarsit se adauga vanilia. Daca dupa ce s-a racorit budinca este prea moale, se poate adauga o lingura de gris, fara a mai fierbe.

Se unge tava cu putin ulei sau nu (daca e antiaderenta), se pune prima foaie in tava si se unge cu ulei; se procedeaza la fel cu jumatate din foi, la mijloc se adauga budinca, care se acopera cu restul de foi unse la fel ca primele. Se taie in bucati potrivite si se da la cuptor 30 minute, la foc mediu. Intre timp se prepara siropul din zahar si 5-6 linguri de apa (in functie de marimea tavii poate fi necesara o cantitate mai mare de sirop).

Cand placinta este gata, se toarna peste ea siropul (in special pe margini) si se mai lasa la cuptor inca 5 minute. Se scoate si se acopera cateva minute cu un servet.

Este delicioasa, crocanta si cu gust delicat de vanilie.



Sfaturi:

- incercati sa imbracati, cu foile de sub budinca si marginile tavii.

- nu faceti exces de sirop, foile trebuie sa fie crocante nu moi; si n-o lasati prea mult timp acoperita

- e bine ca budinca sa fie mai moale decat prea batoasa.

Sursa fotografiei.

Nicoleta

2 comentarii:

Natalia spunea...

Nicoleta draga, mi-a placut reteta asta de cand ai postat-o,insa abia acum am reusit sa fac rost de toate ingredientele. Planuiesc sa o fac astazi, daca ajuta Dumnezeu. Intrebarea mea este: la amidon este vorba de 100 de grame, nu? (nu mg)

Sorin spunea...

La multi ani !!! Multa sanatate si fericire in anul ce vine!