duminică, 10 mai 2009

Gardenia


Nu sunt o mare amatoare de plante de apartament, probabil pentru ca nu am rabdarea necesara sa le ingrijesc...Dar draga mea cumnata mi-a lasat in custodie mai multe plante cand s-a mutat. Nu le-a mers lor prea bine, unele au murit, dar altele au scapat. De multe ori mi-am dorit sa le dau.

Acum o saptamana mi-am luat insa o gardenie. Da, o gardenie...o planta pretentioasa, greu de ingrijit si cu sanse mari sa ma dezamageasca.

Cum de am luat-o? acum trei ani m-am indragostit literalmente de gardenii...

Prima intalnire cu ele a avut los in Salonic, in luna de miere. Cand am vizitat mitropolia din Salonic, acolo unde sunt moastele Sfantului Grigorie Teologul, biserica era impodobita pentru o nunta. Globuri parfumate alcatuite dina ceasta planta delicata atarnau de candelabre, ghirlande intinse de la un stalp la altul, gardenii la sfintele moaste.. M-am simtit ca in rai. Nu prea stiam eu despre ce floare este vorba, dar am intrebat si am aflat.

Apoi am vizitata Meteora si la una dintre manastiri (cred ca la Marea Meteora, dar nu sunt sigura) indragostirea a fost completa: vase uriase cu garenii inforite umpleau aerul cu miresmele lor. Atunci m-am gandit ca mi-ar place sa le dedic din timpul si pasiunea mea.

A durat trei ani pana sa-mi iau una...deja m-am bucurat de parfumul ei, caci avea o floare deschisa. Nu v-o arat decat cand va inflori aici, in balconul meu, ingrijita de mine!

Daca aveti si voi si aveti sfaturi de dat va astept. Sursa fotografiei.

Nicoleta

4 comentarii:

Dinny spunea...

Eu am primit acum trei ani o gardenie si mi-a fost teama ca nu va rezista [tot pe motivul ca e o planta pretentioasa], dar...surpriza! N-a necesitat ingrijire speciala: sta in acelasi vas [mediu] de trei ani, in balconul inchis [cu ferestrele deschise de primavara pana toamna], unde e foarte - foarte cald [bate soarele toata ziua], ceea ce nu pare s-o deranjeze [bine, nu e direct in soare, dar oricum e foarte cald]. Cere multa - multa apa, in fiecare seara dupa ce nu mai e soare o ud, ca dimineata n-am timp [mai putin iarna cand o mut in casa, e sensibila la frig]. Cu aceste ingrijiri minime [cred ca am spalat-o sub dus o singura data] a inflorit cu vreo 20-25 de flori chiar in perioada asta a anului [mai-iunie] si sporadic si in timpul iernii - spre februarie daca e cald in casa.
Din cate am observat eu, singurele chestii la care trebuie sa fii atenta e temperatura, nu suporta frigul si apa din abundenta.
Sa te bucuri de ea, e o floare superba si cand va inflori toata o sa miroasa tot balconul :)

Dinny spunea...

"sunt temperatura si apa", am scris repede :P

nicoleta spunea...

Multumesc, Dinny, imi dai curaj si speranta.
Cand am luat-o nu stiam ca e considerata pretentioasa pentru ca la Meteora era tinuta afara, in curent si soare!

Loredana spunea...

multumim mult pentru urare.