vineri, 29 mai 2009

Hristos s-a Inaltat! Hramul familiei noastre

Acum reusesc si eu, cu ptina intarziere sa povestesc despre ziua de ieri, una speciala pentru noi.

Ne-am cunoscut de Inaltare asa ca hramul familiei noastre a fost sarbatorit ieri.

Pregatirile au inceput de marti cu cumparaturi, au continuat miercuri cand am framantat si copt cozonacul. Au iesit doi, unul cu nuca si cacao si altul cu unt si scortisoara. Am facut totul ca pe vremea bunicii, inclusiv am zdobit nucile cu facaletul! Au iesit deliciosi amandoi, desi mi-ar fi placut ca cel cu scortisoara sa fi fost mai dulce:


Pe seara am asamblat si o prajitura tiramisu cu crema de capsuni (tot este sezonul lor!). A iesit tare buna, mai ales ca am folosit mascarpone facut de mine in casa:


Iar joi, dupa Sfanta Liturghie am avut oaspeti prieteni dragi si impreuna am servit cartofi la cuptor cu oregano si piept de pui la gratar, cozonac, prajitura si limonada cu sirop de menta (tot productie proprie).


Seara, cu sotul, am depanat amintiri din vremuri apuse...la o felie din aceeasi delicioasa prajitura. Probabil sarbatoarea o vom incheia maine dimineata odata cu ultima felie!


Va ofer si reteta prajiturii


- 20 piscoturi de sampanie inmuiate in piure de capsinu (100 grame capsuni mixate in blender cu o lingura de zahar si 2 lingurite lichior de cirese)


- crema adaptata dupa aceasta reteta


-250 ml lapte


- 2 linguri amidon de porumb


- 2 galbenusuri


- 80 zahar


- 125 grame mascarpone (eu cred ca am avut mai mult, nu l-am cantarit)


- 150 ml iaurt simplu, mai gros


- 200 gr capsuni zdrobite (crema este mai buna cu capsunile zdobite sau taiate)


- un plic zahar vanilat


- decor: capsuni taiate


Galbenusurile se bat spuma impreuna cu zaharul apoi se adauga laptele rece si amidonul si se omogenizeaza bine. Crema sa fierbe la foc mic mic pana devine consistenta(eu am facut-o un pic mai tare pentru ca reteta este una adaptata si n-am vrut sa nu iasa prea moale la adaugarea capsunilor). Vasul se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se raceasca. Dupa racire se mixeaza in crema mascarponele, iaurtul si la sfarsit capsunile zdrobite. Eu a trebuit sa fac totul manual, din motive tehnice, asa ca mi-a rezultat o crema mai putin spumoasa decat ar fi trebuit.

Asamblarea:

Am folosit o forma de chec pe care am uns-o cu putina crema, apoi am asezat piscoturile trecute prin nectarul de capsuni, am acoperit cu crema. In total au fost trei straturi de piscoturi si trei de crema cu care am si incheiat. Am ornat cu capsuni. Se lasa la frigider 3-6 ore.

Pofta buna!



7 comentarii:

Loredana spunea...

la multi ani! ma bucur ca v-ati ales hramul familiei o asa mare sarbatoare! si noi cand ne-am casatorit parintele in biserica ne-a ales hramul de adormirea Maicii Domnului. Sa va dea Dumnezeu ani multi binecuvantati1

matuşka Eufemia spunea...

Bucurie si la muuuuuuulti ani!

adriana spunea...

Adevarat s-a inaltat!...La multi ani!...observ ca esti tare priceput...felicitari...

Dana spunea...

La multi ani, intru bucurie deplina!

Cristina - L`atelier Jolie spunea...

Adevarat S-a inaltat!
La multi ani si multe bucurii si sanatate!

Anonim spunea...

La multi si fericiti ani impreuna!
Si scuze de intarziere, nu-mi vad capul de treburi...

nicoleta spunea...

Va multumim frumos tuturor.