marți, 19 mai 2009

Intre incurajare si aberatie


Intamplator acum cateva zile am vazut cateva secvente din ceea ce se doreste un reality-show autohton. Am rezistat tentatiei de a-l inchide pentru a vedea un pic din ce mai spun oamenii in domeniul educatiei. Mai ales ca gazda si ganditoarea emisiunii este considerata un fel de specialist national in probemlele copilului.

Totul a decurs o perioada foarte bine si frumos, asculatie empatica a ambelor parti, apoi o incercare de negociere. Moment in care doamna psiholog-specialist a cazut intr-o singura barca. A uitat de neutralitatea negocierilor si de interesul real al celor implicati. Cu alte cuvinte a luat foarte frumos si cu mult entuziasm parte tinerilor nemultumiti de felul incare ii educa parintii. Nu e nimic rau in asta cand esti nenea de pe strada care isi da cu parerea, poti tine partea oricui. Dar sa incurajezi un comportamant probelmatic in numele dezvoltarii "armonioase" a copilului este o greseala.

Iar cireasa de pe tort a venit foarte rapid: incurajarea huliganismului! Sa va spun mai pe larg... Una dintre adolescentele care isi cauta "dreptatea" pe la televizor a ajuns sa faca grafitti pe statuile dintr-un parc, lucru pe care il numea arta. Sa zicem ca acest comportament este des trecut cu vederea in ziua de azi desi el poarta un nume: VANDALISM! Ce m-a mirat pe mine este ca doamna specialist in copii si adolescenti a fost foarte entuziasmata de "operele " tinerei si a pornit o adevarata lupta impotriva mamei "retrograde", care in loc sa-si incurajeze fiica in incercarile artistice, o dezarproba! Cred si eu ca strigatul responsabilitatii fata de copil o faceau pe biata mama sa adopte niste metode de educatie mai putin eficiente si adecvate, dar nu total gresite.

Sigur, este bine sa incurajezi aptitudinile copilului, sa le cultivi chiar, dar nu pe zidurile orasului! Ce fel de "specialisti" ajung sa dea sfaturi oamenilor despre educatie... Oare pe cand o emisiune in care respectiva va incuraja copii altora sa fure (pentru abilitatile de manualitate fina), sa loveasca (pentru invatarea asertivitatii), sa chiuleasca de la scoala (pentru a invata cum sa se descurce in viata); despre comportamentul sexual neadecvat nici nu mai spun ca este deja aprobat si incurajat.

Oare doamna-specialist n-a auzit pana acum de conceptul de "toleranta zero" fata de manifestarile huliganice? Asta ca sa nu mai vorbim de bunul simt, ca cel estetic este plecat de mult timp de pe aceste plaiuri.

Si imi mai pun o intrebare: a facut toata mascarada asta de dragul ratingului sau chiar asa a invatat la scoala?

3 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

unii oameni, oricat de "spacialisti" ar fi, si-au pierdut cu totul reperele; aaccepta orice daca e sub egida lui "sa ne simtem bine"

Anonim spunea...

Sunt convinsa ca dna specialist era f. ...convinsa ca are dreptate.
Si cind te gandesti ca asta se numeste ''open mind''.

nicoleta spunea...

Este trist sa vezi cum bunul simt si educatia adevarata sunt trimise la ...recycle bin