luni, 1 decembrie 2008

Cozonac

Si pentru ca azi a fost ziua nationala, am facut o prajitura traditionala, cozonac, de data aceaasta de post si in forma de floare. Ideea formei am luat-o de pe un site (scuze, nu mai stiu care), reteta am adaptat-o pentru a fi de post.


Am avut nevoie de :

-500 gr de faina,

-drojdie corespunzatoare cantitatii de faina

-3 linguri de zahar,

-4-5 linguri de ulei

-300 ml de lichid caldut (se poate apa sau suc, eu am folosit Tedi, da o culoare frumoasa cozonacului)

-un praf de sare

-pentru umplutura: 200 gr nuca, 2 linguri cacao, 5-6 linguri de zahar, zahar vanilat, cateva linguri de apa. Se amesteca ingredientele si se pun pe foc pentru cateva minute, mai mult pentru a se incalzi decat pentru ale fierbe. Umplutura trebuie sa fie groasa, sa nu curga.

Se framanta un aluat ca de cozonac, care se lasa la dospit pana isi dubleaza cantitatea. Se intinde o foaie pe care se intinde umplutura, in strat subtire.

Aluatul se ruleaza si se taie in segmente groase de 4-5 cm cm. Ar trebui sa iasa cam 10-12 segmente.

Se aseaza in tava rotunda cu taietura in sus (imi pare rau ca nu am poza si cu faza asta, mi s-a descarcat aparatul). Se lasa la crescut inca 30 minute. Se coace la 180 grade timp de 25-30 minute (face proba cu scobitoarea pentru a fi sigure ca s-a copt).

Are avantaje multiple: rata de esec 0, se face repede, este delicios plin de crema, poate fi dus la biserica pentru a fi impartit.

Pofta buna

Nicoleta

4 comentarii:

AdrianaB spunea...

Mersi frumos pentru reteta:)

Admin spunea...

arata super!

Iulia spunea...

Ce inseamna 180 grade? Am aragaz cu 3'trepte'si niciodata nu stiu cum sa fac echivalenta!

Lorena spunea...

Si eu multumesc (am gasit reteta via Adriana)!