marți, 21 octombrie 2008

Unde este etica medicala?

Am citit de dimineata un articol despre noile confruntari ale eticii medicale. S-a trecut cu mult dincolo de "banalele " discutii despre clonare, chiar si despre cea umana!!! De curand s-a reusit realizarea unor hibrizi animali-umani; adica genomul uman este introdus intr-un ovul animal (de data asta de vaca) care a fost golit in prealabil de materialul genetic propriu. Ce se face cu acesti hibrizi? Se fac studii pe embrioni, de diverse tipuri de la obtinerea de celule stem pana la studii pe genomul uman. Pana acum studiile erau limitate la embrionii umani donati sau obtinuti in urma avorturilor (poate nu degeaba Marea Britanie, unde se intampla cele de mai sus, este una dintre putinele tari in care avortul la cerere se poate realiza pana in saptamana 24 de sarcina).


Raul nu se opreste aici, din pacate! Vor sa aprobe o lege prin care sa se poata recolta celule de la cele mai neajutorate fiinte: bolnavii psihici (fara a se obtine consimtamantul), copiii (daca parintii sunt de acord) si persoanele care au donat si nu mai pot fi gasite pentru a li se obtine consimtamantul. Mi se pare o incalcare infioratoare a oricarui drept, de orice fel, a oricarei etici: umane sau profesionale. De cea religioasa nici nu mai vorbesc!


Fiinta umana este privita acum atat de materialist incat nici nu mai conteaza! Nu mai suntem persoane, suntem doar carne, buna pentru studii. Cat de aproape sunt aceste lucruri de studiile pe pacientii cu intarziere psihica ale nazistilor! De fapt este acelasi lucru, caci demnitatea umana oferita noua in DAR de Dumnezeu este calcata in picioare fara remuscari. Nebunia lumii acesteia este atat de profunda, incat bolnavii psihici o privesc cu compasiune!

Si cat de departe de noi sunt cuvintele Mantuitorului: "Lasati copiii sa vina la mine caci a unora ca acestia este Imparatia cerurilor!"
Nicoleta

Un comentariu:

Orthodox Education spunea...

Hi Nicoleta, if you want to contact Fr Nektarios to ask about translating that Akathyst - here's his email, since he often travels to Kosovo, but he should respond.

Fr. Nektarios Serfes
father@serfes.org

Wishing you a blessed day~