marți, 30 septembrie 2008

Maica Domnului-Maica noastra

Ma intristez cand vad oameni care isi spun crestini si nu o cinstesc pa Maica Domnului. Iata cateva argumente pentru aceasta cinstire.
"Iar cand zicea Dansul aceasta, o femeie din popor ridicandu-si glasul , a zis catre Dansul:'fericit este pantecele care te-a purtat si sanul la care ai supt'. Iar Iisus a raspuns:'Asa este, dar fericiti sunt si cei care asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc"(Luca 11:27-28)

Domnul ne spune ca Maica Sa este model de viata crestina. Din nefericire, barierele lingvistice ii fac pe unii dintre noi sa nu inteleaga corect cuvintele Domnului. Parca nu prea se potriveste prima parte a raspunsului Domnului cu cea de-a doua, "dar"-ul acela pare a anula fericirea adusa de Domnul Maicii Sale. Si drept este ca Maica Sfanta sa fie fricita. Noi, pacatosi fiind si ne iubim, respectam si ascultam de cuvantul mamelor noastre. Cu atat mai mult Domnul o iubeste pe Maica Sa nu ca pe o femeie oarecare, ci ca pe fiinta impodobita cu smerenie, dragoste dumnzeiasca si fara patimi omenesti. Cum sa n-o iubim noi? Cat nu mijloceste ea pentru noi? Si de ce nu ar mijloci, doar ne este si noua maica, data chiar de Domnul.

Cred ca acel "dar" care desparte cuvintele Domnului reprezinta o intarire, astfel ca noi sa luam aminte la cuvintele Lui, datatoare de viata, si sa invatam o cale de a-L cunoaste si de a-L primi in casa inimilor noastre. Cuvintele Domnului suna cam asa: "Asa este, caci pentru smerenia, dragostea si ascultarea ei, s-a invrednicit a fi Maica a Domnului. Aceasta este calea spre fericirea adevarata."

Acelasi lucru Domnul il spune si cu alta ocazie: Iata mama Ta si fratii Tai sunt afara. Te cauta. Si raspunzand lor, le-a zis:"iata mama Mea si fratii Mei. Caci oricine va face voia lui Dumnezeu acesta este fratele Meu si sora Mea si mama Mea"(Marcu 3:32-35). Astfel ne arata ca rudenia trupeasca a urmat unei rudenii duhovnicesti (mai intai a fost:"Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau"-Luca 1:38) si nu invers, cum rau cred unii. Ascultam mai demult un comentariu al unor parinti (imi cer iertare ca nu le-am retinut numele) despre aceasta dorinta apriga a femeilor din Vechiul Testament de a avea copii. Si spuneau parintii ca dorinta lor venea din nevoia de a implini o datorie dumnezeiasca, nu una omeneasca, de a fi in genealogia Mantuitorului. Aveau aceasta constiinta mesianica. De aceea era un blestem pentru familii sa nu aiba copii. Maica Domnului in schimb a nascut pe "Fiul Tatalui", ea este varful de lance al genealogiei, este Nascatoare de Dumnezeu. Ce nevoie mai avea sa aiba si alti fii?

Familia noastra are mare evlavie la Maica Domnului, motiv pentru care domnita noastra ii poarta numele. Ne-a ajutat intotdeauna si stim ca ne vegheaza necontenit, ne-a tinut in bratele sale calde cand ne-a fost greu si ne acopera tot timpul cu Acoperamantul sau cel minunat. O iubim pentru ca este maica noastra. Asa ca astazi, la praznicul acesta luminat putem spune doar:

"Bucura-te, bucuria noastra; acopera-ne pe noi de tot raul cu cinstitul tau Acoperamant"
Nicoleta

2 comentarii:

MihaelaMaria spunea...

multumesc pentru postarea ta!

Mihaela Maria si fetita mea, Catinca Maria

nicoleta spunea...

Si eu iti multumesc pentru lucrurile citite pe blogul tau. Astazi am avut mai mult timp sa citesc. Ma ajuta mult cele citite, iar ochii unei mame vad dincolo de diagnostic, terapie, dificultati. vad chiar ce a pus Domnul in inima fetitei tale.