miercuri, 17 septembrie 2008

Sfanta mucenita Sofia- model pentru mamele crestine

Am gasit partial un raspuns la intrebarea "Cum sa ne crestem copiii in credinta crestina". Raspunsul a venit citind viata sfintei Sofia si a fiicelor sale Pistis(Credinta), Elpida(Nadejdea) si Agapi(Dragostea).
Viata sfintei Sofia este un model de viata crestina, s-a casatorit, a nascut trei fiice, a ramas vaduva. Asta pe scurt.
Dupa moartea sotului a trait in rugaciune si milostenie, educand in inima fiicelor sale virtutile crestine ale caror nume le purtau. Le-a fost model de vietuire crestina, le-a crescut cu dragoste si cu multa rugaciune, astfel incat la maturitate fetele erau pline de intelepciune dumnezeiasca si curtate chiar de fete imparatesti. Cum dorinta lor era sa fie Mirese ale lui Hristos au intrat in conflict cu dorintele stapanitorilor; iar pentru credinta lor nestramutata pe care o marturiseau deschis au fost martirizate. Spre deosebire de mamele din zilele noastre, sfanta Sofia si-a incurajat fiicele sa indure chinurile vremelnice pamantesti pentru cununile ceresti. Iar rugaciunile ei le-au ajutat pe cele trei fiice sa dobandeasca cununile muceniciei.Maica lor le-a inmormantat cu cinste si la trei zile a adormit si ea intru Domnul. Desi nu a indurat chinuri, s-a invrednicit impreuna cu fiicele sale de cununa muceniciei. Asta pentru ca intreaga ei viata de crestere a copiilor, de daruire si acceptarea neconditionata a voii lui Dumnezeu a fost o mucenicie.
Astfel am aflat scopul educatiei crestine din familie: credinta, nadejdea si dragostea din inimile copiilor nostri, fata de Dumnezeu sa fie atat de mare incat sa fie capabili de a-si da viata pentru Hristos. Cred ca pentru asta e nevoie ca viata parintilor lor sa fie o continua purtare a crucii, de rastignire a patimilor, de jertfire pentru cei din jur. Si astfel ajung de unde am plecat: educatia e treaba de sfinti!

SFANTA MUCENITA SOFIA, ROAGA-TE DOMNULUI PENTRU NOI!

Niciun comentariu: