luni, 27 aprilie 2009

Crestem mari...

Domnita noastra se apropie vertiginos de varsta de 2 ani, asa ca a devenit o domnisoara in toata regula...Cam incapatanata si indepenenta as spune eu, dar dezvoltata armonios.

Pe partea motorie sta bine, merge de la 11 luni, deja alearga, se catara, poate pune discuri de un bat, trage jucaria dupa ea, pune nisip cu lopatica in vase mici, mici, mananca supa singura cu lingurita, mazgaleste cu creionul pe hartie, picteaza cu degetele, da foile la carte

Pe limbaj sta la fel de bine, cunoste aproape toate cuvintele care definesc obiectele din jurul ei, face propozitii din 6-10 cuvinte care descriu actiuni prezente sau trecute (uneori si viitoare); cele mai frumoase pentru noi sunt cand spune "La multi ani!", "Hristos a inviat!", "Noapte buna, titica", si "saru-mana de masa" cand s-a saturat. Are memorie buna, stie cateva poezii si cantecele, completeaza poeziile pe care le citim impreuna si vrea sa cante "dragutul ciobanas..."

La autoservire mai avem de lucrat, cere olita in 90% din situatii (are accidente cand suntem plecati de acasa si noaptea sau cand e foarte foarte obosita), mananca singura, mesteca bine chiar si carnita, dar inca nu se dezbraca singura si nici nu se imbraca la nivelul la care ar trebui.
Si la culori stam prost, stie rosu si verde, uneori.
Emotional este la nivelul varstei, se sperie de zgomote puternice, inclusiv de cele cu care este obisnuita, dar nu plange, se teme de masini, dar nu si de catei la care merge indiferent daca ii cunoaste sau nu. Este afectuoasa, spune des "ubeste mami" cand vrea o imbratisare sau doar sa fie mai aproape de "titica" carei ii face si decaratii de dragoste. Are crize de furie care trec repede cand este frustrata, moment in care strange tare tare din pumnisori sau mai da cate o palma; uneori ciupeste sau musca, tot din frustrare.

Si sa va aratam si cu ce ne mai jucam noi acum (de fapt de cateva luni). Jocurile sunt de la Casa Retro care ne place mult, pentru ca gasim jucarii adaptate pe varste, rezistente si sigure. Iata cateva:
- marioneta flamingo, careia inca ii spune "ga-ga"

- puzzle din trei piese pe care il face destul de bine:- discurile care o incanta inca foarte mult desi la are de ceva timp:- fructele in incastre pe care le recunoaste si le potriveste singura:

Si o tamburina pentru momentele in care ne dorim si noi putina liniste.

Nicoleta

3 comentarii:

MihaelaMaria spunea...

sa fiti sanatosi!

culorile sunt notiuni abstracte, cred ca nici nu trebuie sa le stie inca. in rest, fata mare, nu?

Amalia spunea...

Un copil sanatos si fericit...Maica Domnului sa vegheze asupra copilei si asupra voastra! Eu am doi baieti (mari acum) insa imi amintesc cu mare drag, prin randurile tale, de perioada lor de crestere si imi au lacrimile...sunt cele mai dragi amintiri. Savurati fiecare clipa din aceasta perioada a descoperirilor!

adriana spunea...

Sa dea Dumnezeu sa creasca mare si sa va bucurati mereu de clipele frumoase!