marți, 28 aprilie 2009

Painici Naan

Imi place sa fac painea in casa si sunt mereu in cautare de retete. Acum am gasit o painica foarte simplu de facut, rapida, hranitoare si foarte, foarte gustoasa. Am facut totusi o modificare in reteta, am folosit un amestec de faina integrala si faina alba in locul celei albe complet (n-are rost sa fac paine din faina alba - piata e plina).

Din cantitatile retetei ies 4 painici, dar cred ca poate fi dublata, triplata...

Intai o poza:

Ingredientele:

- 200 grame faina (eu am pus 150 gr faina integrala si 50 gr faina alba)

- 10 gr drojdie proaspata (se poate folosi si o lingurita drojdie uscata)

- o lingurita de zahar (eu am folosit brun)

- o lingurita praf de copt

- o lingura ulei

- 2 linguri iaurt simplu

- 2 linguri lapte dulce

- 2-3 linguri de apa calduta

- sare

Cum procedam...Drojdia se pune intr-un castronel impreuna cu zaharul si apa calduta si se lasa 5 minute pana la dizolvarea completa.

Faina se amesteca cu praful de copt si sarea. Apoi se adauga uleiul, iaurtul, laptele, si la urma drojdia dizolvata. Se framanta 5-6 minute (daca aluatul este moale mai puteti pune 1-2 linguri de faina). Aluatul meu a fost cam moale si pentru ca am folosit faina integrala asa ca am mai pus treptat aproape 2 linguri de faina. Trebuie sa rezulte o coca elastica, nelipisioasa si placuta la atingere. Aluatul se lasa la dospit timp de 10-15 minute (eu am lasat mai mult pentru ca laptele si iaurtul pe care le-am folosit erau reci).

Cand timpul de dospire a trecut, iar cuptorul este incins la 140 grade se imparte aluatul in 4 bile care se intind usor cu sucitorul; trebuie sa aiba o grosime cam de 1 cm, se aseaza in tava unsa cu ulei sau cu hartie de copt si se da la cuptor timp de 10-15 minute.

Si gata. Sunt foarte gustoase, seamana la textura cu turta dulce si le puteti papa in 30 de minute!

Pofta buna!

Nicoleta

3 comentarii:

Alina spunea...

Arata foarte...''biblic''. M-am gandit imediat la Iisus Hristos, cind le-am vazut.

adriana spunea...

@Alina, si eu tot as am gandit!,,,cred ca sunt tare gustoase...incerc sa fac si eu...multumim Nicoleta, de reteta...

nicoleta spunea...

Aveti dreptate, eu nu m-am gandit la asta...cred ca eram prea ocupata sa mananc:)
Am repetat reteta si le-am lasat un pic mai mult la dospit dupa ce le-am intors si au fost mai pufoase.