vineri, 13 martie 2009

Nobila...mamaliga


Am asteptat sa vina postul pentru a face o reteta care contine minunata mamaliga. Rezultatul a fost atat de bun incat as face reteta asta in fiecare sambata sau duminica. Iat-o:

- 200 gr ciuperci pleurotus (sau de oricare fel aveti, acestea au un gust foarte bun)
- o rosie
- cateva cozi de ceapa verde (sau ceapa uscata obisnuita)
- 2 catei de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 50 ml vin alb
- sare si piper dupa gust
- mix de condimente (ce aveam eu in casa contonea rozmarin, cimbru, cimbrisor, oregano, maghiran)
- 500 ml apa+ malai grisat+sare pentru a obtine o mamaliga nici prea moale nici prea vartoasa.
Mamaliga se face din timp, cand este gata se toarna intr-un vas larg si se niveleaza (ideea este sa se poate portiona intr-un fel de felii subtiri, de 1-2 cm) si se lasa sa se raceasca bine. Cand s-a racit (poate sta si o ora-doua) se taie, se pensuleaza cu ulei de masline si se pune pe grill pana prinde o crusta crocanta, delicioasa pe ambele fete.
Ciupercile se spala, se taie in bucati mari care se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul. Nu pot spune ca se prajesc, isi lasa foarte repede apa si e un fel de fierbere in suc propriu. Dupa cateva minute de adauga ceapa taiata si usturoiul maruntit, vinul, sare si piper. Se lasa sa fiarba pana cand ciupercile sunt bine patrunse, iar sosul a scazut aproape de tot.
Bucatile de mamaliga coapta se aseaza intr-o tava, pe suprafata lor se pun ciupercile, iar deasupra rosia taiata cubulete (eu nu am pus miezul, era dorit de doua manute si o gurita). Se presara cu condimente si se da tava la cuptor pentru cateva minute, doar cat sa se incalzeasca bine totul. (Imi pare rau ca poza nu este de calitate si nu poate reda nici pe departe deliciul acestei retete!)
Va doresc pofta buna!
Nicoleta

2 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar azi am cumparat ciupeci, negandindu-ma sa le gatesc intr-un fel anume. O sa incerc reteta ta.

Irina spunea...

Nicoleta, indraznesc sa te invit in "concursul" pentru darul meu de blog. E o carte numita "Cartea fetelor" si poate iti va fi de folos in cresterea Domnitei tale.

Cu mult drag, Irina