marți, 31 martie 2009

Baton de cereale

Nu mancam tot timpul cereale, desi ar fi bine. In afara postului, mancam dimineata fulgi de cereale. Acum, in post, am renuntat la micul dejun. Aveam insa nevoie de ceva pentru gustarea de ora cinci atat pentru Maria, cat si pentru sot (sa nu mai vina atat de infometat de la serviciu). Si am gasit o reteta de baton de cereale care mi-a placut foarte mult.

Realizarea sa este foarte simpla, iar ingredientele sunt la indemana (zic eu). Cu exceptia unuia singur: untul de arahide. Nu suntem chiar fani, dar este hranitor si sanatos(dar, atentie, poate da alergii la persoanele predispuse); si aveam nevoie de el pentru a "inchega" ingredientele. Asadar este o reteta suta la suta sanatoasa.

Deci, avem nevoie de:

- doua cani fulgi de ovaz care se pun intr-o tava si se dau la cuptor (cam 10-15 minute) sa se rumeneasca putin (cred ca ar trebui sa iasa crocanti, ai mei n-au iesit chiar asa, dar nici nu i-am lasat in cuptor prea mult timp)

- doua cani de seminte si nuci la alegere: eu am folosit de data asta nuci, arahide neprajite, seminte de floarea soarelui neprajite, susan neprajit, fulgi de cocos

- o cana fructe confiate la alegere (n-am avut decat stafide aurii si brune)

- 1/4 cana unt de arahide (se gaseste in magazine, aveti insa grija sa luati din cel fara adaos de margarina)

- 1/2 cana zahar brun

- 1/2 cana miere

- un plic esenta naturala de vanilie (optional).

- 1-2 linguri de apa


Fulgii rumeniti, semintele/nucile si fructele se pun intr-un vas mare.
Separat se imbraca o tava in folie de plastic sau in hartie de copt, lasand margini mai lungi, pentru a avea cu ce sa acoperim compozitia.

Zaharul se pune intr-o craticioara impreuna cu apa si se lasa pe foc pana se topeste bine; ar trebui sa devina un sirop grusut. Se ia craticioara de pe foc si se adauga untul de arahide , mierea si vanilia. Mierea nu trebuie fiarta, isi pierde proprietatile nutritive.
Unt-zahar-miere-vanilie se toarna peste cereale-fructe-seminte/nuci si se amesteca bine, bine.
Totul se pune in tava pregatita anterior si se preseaza bine (altfel se vor desface la taiere). Se acopera cu folia/hartia de copt si se lasa cateva ore (sau chiar peste noapte, pentru cine rezista).
Apoi se scoate din tava si de taie in batoane de marimi diferite, in functie de dorinta pofticiosilor.
Acesta este rezultatul:

Foarte bun atat ca mic dejun rapid cat si ca gustare in parc.

Nicoleta

8 comentarii:

MihaelaMaria spunea...

e foarte apetisant, o sa incerc si eu reteta!

imi place aspectul nou al blogului!

Ana spunea...

hmm,arata foarte bine,cred ca voi face si eu,dar trebuie sa nu pun miere,si sa pun fructoza in loc de zahar...ce ar merge in loc demiere,oare?

nicoleta spunea...

Mihaela, sa incerci neaparat, celor mici le va place.

Ana, poti dubla cantitatea de sirop, facut cu fructoza. Mierea are si ea rolul de a,lega compozitia si cred ca merge si doar cu fructoza.

ivona spunea...

Bun de tot,multumim,neaparat il facem. Dar de ce nu ai inceput blogul cel nou cu reteta asta, era un inceput excelent!

ORGANIZATOR ZBB spunea...

Salut. Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam, insa deocamdata este o buna modalitate de transmitere a unei informatii. Apelam la oameni inteligenti din blogosfera si care pot in acelasi timp sa fie promotori ai acestui fenomen in Bucuresti. INSCRIE-TE LA ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI ( PE ZBB-2009.RO AI FORMULARUL DE INSCRIERE ) si vino alaturi de noi la festival impreuna cu cat mai multi prieteni. Da acest mesaj mai departe in blogosfera.Vor fi premii, petreceri, multa distractie si nu in ultimul rand o mare gasca de bloggeri cu care poti lega prietenii. Fiecare blogger inscris va primi cadou, saptamanal o invitatie de doua persoane la Eurocinema. Te asteptam
Multumim.

Mirela spunea...

Foarte bun si sanatos. Am facut si eu. Am pus si migdale si alune si am renuntat la unt, ca sa poata fi consumat si in zilele de post.

http://www.retete-rapide.com/baton-de-cereale-cu-migdale-si-alune

Anonim spunea...

untul de arahide e de post

roxana spunea...

batoanele energizante sunt o idee foarte buna, puteti folosi curmale in loc de zahar, curmalele sunt caramelul naturii :)