In fiecare an, in 10 decembrie are loc decernarea premiilor Nobel. Laureatii sunt conoscuti dinainte, nu e surpriza ca la Oscar-uri. Ceremonia este urmata de un dineu cu cateva mii de invitati. Premiul se acorda anual pentru cinci domenii: fizica, chimie, economie, medicina si literatura plus premiul Nobel pentru pace, care se acorda, in aceeasi zi, la Oslo.
Maria a avut astazi, la scoala, ziua Nobel, in care s-au cocentrat mai mult pe partea de dineu, au aranjat masa frumos la pranz, s-au imbracat in rochite de seara, au mers cu ceremonie la masa si au mancat trei feluri, frumos si folosit serventelul :), au dansat chiar. Cu toate acestea au invatat cate ceva si despre semnificatia premiului si despre cine a fost Alfred Nobel.
Premiul Nobel pentru pace a fost impartit anul acesta intre Malala Yousafzai si Kailash Satyarthi. Malala este o adolescenta de 17 ani din Pakistan care lupta pentru dreptul la educatie al fetelor din tara ei. A devenit cunscuta dupa ce a scris un blog pentru BBC in care povestea situatia dramatica a fetelor de varsta scolara care voiau sa invete si nu aveau acces. In urma acestei actiuni, a fost ranita intr-un atac cu bomba (produs chiar in scoala unde invata), ca avertisment al talibanilor ca e prea galagioasa. Acum locuieste impreuna cu familia in Marea Britanie iar povestea ei poate fi citita in cartea aparuta relativ recent 'I am Malala'.
Kailash Satyarthi lupta, de asemeni, pentru drepturile copiilor indieni, de data aceasta copii obligati sa munceasca precum scalvii de la varste foarte mici, copii rapiti de la parinti si vanduti la preturi mai mici decat animalele. Pana acum Kailash a salvat cateva mii de copii de la sclavie si misiunea lui nu s-a terminat, dimpotriva a devenit mai cunoscuta si, de aceea, cu sanse mai mari de reusita.
Anul acesta rezonez cu lupta acestor oameni mai mult ca oricand, intrucat in ultimii trei ani am intalnit atat de multe povesti asemanatoare, ale unor copii veniti din tari precum Iran, Pakistan sau Afganistan. Copii deveniti adulti mult prea devreme, copii ai razboiului, baieti rapiti de talibani si obligati sa lupte, fete obligate sa se casatoareasca la varsta la care noi inca mai copilaream, copii care au fost martori ai unor orori de neimaginat pentru noi. Ma bucur ca au primit acest premiu, poate prin mediatizarea actiunilor lor mai multe vieti vor fi salvate...
Un comentariu:
Ce frumos ca organizeaza la scoala dineuri si invata de mici despre un asemenea premiu care nu se ia deloc usor, ci valideaza marile valori.
Trimiteți un comentariu