sâmbătă, 16 iulie 2011

Budapesta - primele impresii




Suntem in Budapesta de 3 saptamani asa ca nu stiu cat de potrivit este sa spun ca acestea sunt primele impresii. Stiu ca spuneam mai demult ca nu suntem prea plimbareti si chiar este adevarat, dar iata ca ne-am hotarat sa ne incercam norocul prin strainataturi pentru o vreme si pentru inceput am poposit la Budapesta sa invatam suedeza. Da, in martie cand am mers la Karlskrona am fost la un interviu si chiar am obtinut jobul.






Asa ca acum ne sucim mintile incercand sa invatam o limba in 4 luni. Nu stiu ce sa zic, daca este greu sau nu, deocamdata n-am dat bir cu fugitii asa ca eu zic ca ne descurcam.
Dar sa ma intorc la oile....panonice.

Sunt multe de vazut in Budapesta, sunt multe locuri frumoase, cu istorie, peisaje, dar si multe locuri care au nevoie de ...ingrijire. N-am apucat sa ne plimbam prea mult, timpul nostru liber este limitat, doar sambata avem timp.

Imi place foarte mult zona Dunarii, este pitoreasca si, mai mult, partial inclusa in patrimoniul UNESO. Pana acum am facut doar o plimbare generala si am urcat pe unul dintre dealurile din Buda unde Maria s-a dat pe cel mai mare topogan vazut de mine pana acum (am inteles ca mai este unul, si mai mare, inclusiv pentru adulti, la Visegrad, sper sa ajungem si noi in curand), iar sus am admirat cu totii panorama orasului.

Iata si cateva poze:

Vedere generala spre Buda peste Dunare


















Cadera de apa si mai jos Citadela care in trecut a folosit la apararea orasului, acum este folosita ca hotel si restaurant; pastreaza inca urmele luptelor din trecut
Marea sinagoga din Budapesta, pe mine nu m-a impresionat, dar o vedem zilnic pentru ca este in spatele scolii. In fiecare zi sunt mii de turisti care o viziteaza. Si mai sus o cladire pe langa care trecem zilnic, imi plac tare mult mozaicurile (nu stiu de ce nu ma lasa bloggerul asta sa scriu unde vreau eu:))









Sambata trecuta am fost si la gradina zoologica, dar pentru ziua Mariei. Ne-a placut tare mult, imi pare rau ca n-am facut poze, au uitat aparatul acasa! O gradina care desi nu e mare cuprinde majoritatea animalelor cunoscute, o gradina de capre pe care copilasii le pot mangaia si hrani si chiar o gradina de fluturi! Mi-a palcut si mie, nu ma mir ca Maria ne cere in fiecare zi sa mai mergem o data. Probabil vom mai merge cand se va mai racori putin.

Despre lucrurile rele alta data...

Si nu ne simtim singuri, exista o comunitate chiar mare de romani pe aici, in parcul de copii sunt cativa, la noi in bloc la fel, pe strada buni a fost intrebata de romani unde e gara, mai in fiecare zi vedem romani pe stada (turisti sau nu).

Dintre toate locurile cel mai mult ne place la biserica romaneasca, maine voi face poze, sa va arat ce frumos este!

Va doresc o vara calda, dar nu fiebinte!

6 comentarii:

AdrianaB spunea...

Foarte dragut.
Iti urez sa inveti limba repede si sa ai o experienta placuta cu suedezii:)

Alina spunea...

Ce dor imi era de tine!
La multi ani binecauvantati Mariei (iertare pentru intarziere). Em. ce mai face, ce mai e nou?
Abia astept sa ne povestesti despre biserica.

@irina_sweet_home spunea...

ma bucur ca totul e in regula. Cred ca a calatori e o experienta foarte buna pentru viata. Poate invatati si ungureste :)).
Va imbratisam!

Anonim spunea...

Nicoleta, sa va dea Domnul spor in toate si sa realizati tot ceea ce v-ati propus atat in Budapesta cat mai ales in Suedia! Toate cele bune!

MariaM spunea...

Sa va ajute Dumnezeu pe noua cale aleasa. Nu am mai citit de mult timp dar acum am inteles ca a-ti plecat din Ro. Sa va fie cat mai lin va doresc .

roryta spunea...

frumoase impresii...