miercuri, 23 septembrie 2009

Cand raul se numeste bine

Aseara am ascultat cu jumatate de ureche o discutie despre noua legislatie legata de prostitutie si droguri. Nu stiu sigur ce spune raportul minunatei comisii, si nici nu prea ma intereseaza, in schimb m-a deranjat foarte tare diletantismul si superficialitatea ingamfata a domnului membru in comisia in cauza. Mi se pare de bun simt sa te informezi inainte de a face parte dintr-o asemenea comisie, ca sa nu mai vorbesc ca acest lucru este valabil cand vii sa vorbesti la televizor. Nu de alta, dar fara informatie solida ajungi sa te faci de ras...asa ca domnul de aseara.

Domnul in cauza a afirmat ca, spre exemplu, cocaina nu este un drog asa de puternic si nu da asa o mare dependenta, ca drogurile "usoare" pot fi consumate fara probleme si ca el nu vede de ce n-ar putea fi folosite in scop recreational, ca alcoolul este mult mai periculos si nu-l mai interzice nimeni!

Stiu ca domnul acela nu-mi citeste blogul, dar eu replica simt nevoia sa-i dau!

In primul rand drogurile "recreationale" cresc craving-ul adica nevoia pentru droguri mai puternice si nu de putine ori am vazut copii care pornesc de la a fuma marihuana si ajung sa -si injecteze heroina, cateva bile pe zi.

Apoi cocaina este un drog puternic care da dependenta inclusiv fizica.

Iar ideea de a scoate bani din patimile oamenilor si din neputintele lor mi se pare de-a dreptul draceasca. Ce mesaj se transmite copiilor o data cu legea asta? Ca e bine sa te droghezi atata timp cat nu folosesti droguri "tari" si ilegale si atata timp cat nu le iei de la coltul strazii ci dintr-un magazin specializat, de unde se vireaza bani la buget! oare nu tot din acelasi buget sunt platite si tratamentele pentru dezintoxicare?

Doar cine n-a vazut copii de 9 ani care nu stiu bine sa scrie si sa citeasca, dar stiu sa-si gaseasca venele cu ochii inchisi pentru a se injecta, poate sa gandeasca asa. Sau cine a vazut dar nu-i pasa.

Mai spunea domnul in cauza ca de blamat sunt traficantii care trebuie sa ajunga la inchisoare. Corect! Dar partea proasta este ca foarte multi dintre cei dependenti, dupa ce au furat si vandut tot ce s-a putut si nu mai au bani pentru doza zilnica, ajung sa fie dealer-i. Devin din victime, agresori...

Legalizarea nu va duce la o scadere a consumului pe principiul fructului interzis ci la o crestere a consumului, inclusiv de droguri cu mare potential adictiv si risc vital, datorita cresterii nevoii pentru senzatii tari offerite deja de drogul usor.
Exista in mediul nostru o multitudine de "solutii" pentru cei care isi doresc un drog recreational: la farmacie medicamente anti-parkinsoniene, antitusive, antiinflamatorii, prin parcuri se gasesc si ciumafaie si zorele cate vrei, la discretie. Iar tinerii nu se dau inapoi de la a le folosi, uneori sunt atat de inventivi incat ma uimesc. Faptul ca drogurile considerate usoare sunt legale nu-i va face sa nu-si doreasca droguri mai tari si sa nu le consume.
In situatia aceasta ce impact asupra populatiei vor mai avea campaniile anti-drog?

Da, e trist ca am ajuns in punctul in care spunem raului, bine.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Stii ce ma enerveaza pe mine ?Prostia crasa.
Ei au impresia ca numarul de oameni cu boli venerice va scadea prin aceasta masura.
Va scadea numarul lor ,cand oamenii vor avea un minimum de respect fata de ei insisi ,fata de sotie si fata de Dumnezeu si de regulile Sale ,fata de Taina casatoriei.
Pana atunci prin aceasta masura nu se ajunge decat la stimularea desfranarii si a distrugerii institutiei casatoriei.
Orice femeie cu mintea intreaga nu cred ca ar accepta sa mai fie in continuare sotie ,daca ar stii ca sotul se culca cu prostituate.
Eu cel putin i-as spune „pa„ din prima.
In al doilea rand nu cred in etichetarea drogurilore -nocive si mai putin nocive.In mom in care ai apucat-o pe acest drum , se ajunge automat la o dependenta.Dependenta in sine fata de orice lucru nu reprezinta o cale sanatoasa.

Anonim spunea...

Cred ca si indignarea mea este vizibila... chestia cu cocaina - drog usor mi se pare o chestie cumplit de periculoasa. Cocaina este in primul rand foarte scumpa, orice dependent de ea se ruineaza si isi ruineaza familia. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca este un drog foarte puternic. Oricine a vazut un om aflat in sevraj ar trebui sa se fereasca zdravan sa exprime pareri atat de superficiale in public. Si sa se gandeasca mai bine la efectele pe care asemenea masuri le-ar avea la nivel macro-social.

Anonim spunea...

In privinta prostitutiei, imi scria cineva azi ca ar plati prostituatele impozit pe venituri. Trebuie sa fii copil ca sa crezi una ca asta si sa accepti o asemenea grozavie cu tot ceea ce ar urma dupa ea in speranta ca prostituatele si-ar onora obligatiile catre stat. Hai sa radem! Sau mai bine sa plangem! De ce sa nu isi deschida si cabinete individuale, sa-si promoveze serviciile la tot pasul, ba chiar sa aiba dreptul sa bata la usile oamenilor pentru a-si vinde marfa, deh, ca in orice sistem de vanzari directe, nu? Ca doar serviciile devin legale, specializate, meseria respectiva devine recunoscuta si considerata "cinstita" fiind supusa taxelor si impozitelor, etc. Doamne fereste-ne!

Anonim spunea...

Traim intr-o lume cu adevarat nebuna, in care normalul este considerat anormal iar anormalul , normal. Atat ne mai ramame:credinta in Dumnezeu pentru a nu ne pierde mimtile si sufletele.

nicoleta spunea...

Pe mine ma intristeaza foarte -foarte mult pentru ca eu lucrez cu adolescenti care cad atat de usor in plasa drogurilor si stiu cat de greu le este sa iasa din ea. Putini reusesc, multi se intorc la droguri si isi irosesc viata inainte ca aceasta sa inceapa!
O astfel de lege este impotriva lor si impotriva noastra. Nu ajuta nimanui, face doar rau.
Dar nu uit sa suntem in an electoral si cineva isi doreste sa iasa bine din urne.
Cu prostitutia nu mai zic nimic. Chiar daca ar plati impozit, tot nu este un lucru bun; maine-poimanie vor scoate impozit si din pedofilie, nu?