vineri, 7 august 2009

Minunea Teodorei


Urcam cu veselie de la Sihastria spre Sihla. Suntem obositi, nu de drum ci de nesomn. Cu o seara inainte am poposit la Sihastria si a fost foarte multa lume pentru ca la Varatec fusese pomenirea unui parinte...Nicodim. Ne-a intrebat cine-o fi fost de s-a strans asa puhoi de lume...Dormisem trei in pat, intr-o camera supraaglomerata, cu putin aer si mult zgomot.

Nu suntem pelerini, suntem turisti...studenti-turisti prin aceste locuri. Si cautam liniste.

Drumul ni se pare greu, poate din pricina nesomnului, ne oprim, desi nu e chiar bine: am vazut o vipera fara cap si sa stam pe buturugi nu e chiar indicat. Ajungem la stanca cuvioasei unde, ne-a povestit cineva pe drum, in apa adunata in gheabul sapat isi spala sfanta ...copilul. Deja suntem mai bine, peisajul superb ne binedispune, urcusul ne-a inviorat, ni se pare ca suntem intr-o poveste. Pestera este si ea din acelasi basm, oare cum ar putea cineva trai pe aici, in pustiu?

Ajungem si la Sihla unde hotaram sa mai ramanem o noapte pentru ca locul este foarte frumos, liniste peste tot, racoare si binecuvantare cereasca. Noaptea suntem treziti la miezonoptica, dar ne e greu sa tinem ochii deschisi; totusi mergem, pentru Domnul..

Dimineata multumim si plecam, coboram insotiti de rugaciunile fierbinti ale calugarilor si am sentimentul ca sunt un alt om. Ce am fost nu mai este suficient, ce voi fi nu-i complet. Privesc inapoi si razele mangaietoare ca o perdea de lumina imi inchid orizontul. Alung orice gand nevesel si continui sa merg alaturi de colegii mei prin baia de lumina. Si se va face lumina mai multa in mine, plecand de aici, de la pestera.

Aceasta a fost prima mea intalnire cu Sfanta Teodora din Carpati...atat de scurta, minunata si delicata. Pasi de pelerin ma vor mai aduce aici, pestera cuvioasei devenind loc de inchinare din loc de mirare, iar Sihla va starui in inima mea ca locul celei mai dulci binecuvantari.


Am aflat ulterior ca era vorba de parintele Nicodim Mandita, de la a carei trecere la Domnul se implineau 27 de ani!!!
sursa imaginii

Un comentariu:

Loredana spunea...

ce frumoasa postare!