sâmbătă, 20 iunie 2009

Tarta cu mere si visine

Pentru ca suntem in post, micul dejun este o piatra de incercare pentru mine, mai ales in ce-o priveste pe Maria. Pentru ea este simplu, mananca fistic, banana si caise la micul dejun! Dar aveam nevoie de ceva mai...consistent. Asa mi-a venit ideea unei tarte de post, cu fructe de sezon si mere. A iesit foarte buna, mi-a placut mai mult in varianta rece.

Pentru foaie:

- 60 ml apa fierbinte

- 60 ml ulei

- 1/2 ligurita praf de copt stins in zeama de lamaie

- 4-5 linguri faina integrala (eu n-am avut faina deloc in casa cand m-am apucat, asa ca la momentul in care a trebuit sa pun faina a alergat la magazinul de jos unde n-am gasit decat faina alba-alba, dar este mai buna cu faina integrala)

Umplutura:
- 100 gr visine fara samburi
- o banana
- 3 linguri zahar brun sau miere + 2 linguri miere
- 3 linguri fulgi de ovaz (da, am o pasiune pentru ei!)
- 2 linguri gris (optional)
- putina apa
- 3 mere ionatan curatate taiate in felii subtiri
- 2 linguri gem de caise
- 1 lingurita scortisoara

Pentru foaie: se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat moale, uleios care se lasa la odihnit pana este gata umplutura.
Pentru umplutura: visinele, banana si cele trei linguri de miere se pun in blender impreuna cu apa si se mixeaza bine. Apoi se adauga fulgii de ovaz. Daca consistenta cremei o cere se pot pune si cele doua linguri de gris.
Merele se taie in felii subtiri, iar peste ele se pun mierea si scortisoara.

Se intinde o foaie din aluat (aluatul este foarte fragil,nu poate fi ridicat de pe planul de lucru, eu il intind pe o bucata de folie de care ma ajut apoi pentru a pune foaia in tava). Marginile foii nu se indeparteaza ci vor acoperi partial umplutura. Adaugam umplutura, o nivelam si asezam deasupra feliile de mar. Pliem marginile foii peste mere si ungem totul cu gemul de caise. Dam la cuptor la foc mic pentru 30-40 minute.
Este foarte buna alaturi de un ceai, la prima ora a diminetii.

2 comentarii:

Loredana spunea...

cat de harnice sunteti voi, fetele frumoase ale familiei! arata foarte bine tarta voastra! pofta mare sa aveti!

treangelsmother spunea...

Arata minunat si cred ca o voi incerca si eu chiar daca nu e post...cei mici si mari ai mei sunt mereu amatori de dulciuri noi.