Le apreciez pe mamicile care inainte de a-i oferi Mariei din aceste bunatati ma intreaba daca accept tratatia, dar nu toate sunt asa si in Maria ajung si alimente pe care eu nu i le-as da. Mai ales ca daca i se ofera pufuleti, se aseaza langa punga...sa fie mai aproape...
Asa ca m-am gandit sa ofer mamicilor care ajung pe aici alternative Bune la dulciurile din comert. Sigur, este nevoie de putina munca, da rezultatul este pe masura: delicios si hranitor.
Incep cu o reteta de biscuiti cu ovaz; de fapt cred ca e mai bine sa le spun fursecuri pentru ca nu au iesit sfaramiciosi ca si biscuitii ci mai moi, ca fursecurile. Iata-i:
Si acum sa vedem cum se fac:
- 100 grame de unt (untul contine multe grasimi saturate, dar sunt bune pentru copii intrucat acestia au nevoie de ele pentru a forma sfingomielina cu care se mielinizeaza neuronii cerebrali. Mai contine si multe vitamine si minerale si este si gustos)
- 200 grame zahar brun + 3 linguri de miere (copiii au nevoie de glucide pentru procesele metabolice mult mai accelerate decat cele ale adultului. Sa nu mai spun ca encefalul functioneaza numai pe baza de glucoza). Zaharul brun este o varianta mai sanatoasa de indulcitor, iar mierea este un adevarat medicament (nu in reteta asta unde va merge la temperaturi inalte care ii distrug din principiile nutritive). Cantitatea a fost cam mare, biscuitii mei au iesit cam dulci, mai ales pentru gustul Mariei.
- o cescuta (are 200 ml) fulgi de ovaz pusi din timp la inmuiat in iaurt
- 1 ou (bun pentru copii, contine vitamine, minerale, proteine, fier, se spune ca este un aliment complet). Eu am spart un ou, dar avea doua galbenusuri si era foarte mare, deci practic au fost doua; dar unul este suficient
- vanilie
- 2 1/2 cescute faina integrala de grau (foarte importante sunt cerealele integrale in alimentatia copilului si a adultului, de altfel)
- fructe confiate si/ sau nuci (eu am folosit ananas confiat si nuca zdobita) cam o mana din fiecare.
Cum procedam: untul moale se fraca cu zaharul brun, vanilia si mierea pana capata o consistenta spumoasa; adaugam oul si frecam in continuare. Dupa omogenizare adaugam pe rand ovazul, fructele confiate/nucile si faina integrala. Consistenta finala trebuie sa fie crescuta, aluatul nu trebuie sa curga. Se pune aluat cu lingurita in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa in cuptorul preincalzit cam 20 de minute la foc mediu. Dupa coacere se lasa sa se racoreasca 5 minute in tava inaninte de a fi scosi pe farfurie.
Sunt potriviti pentru gustarea de dupa-amiaza alaturi de un fruct sau un pahar de suc proaspat stors. Pentru varsta de 1-2 ani sunt suficienti 2 biscuiti pe zi.
Potriviti pentru copii cu varsta peste 1 an care nu au alergii la proteinele din lapte, ou si la gluten.
3 comentarii:
hai mai, ce ai cu pufuletii, eu mor dupa ei, mai ales daca le pun si lapte praf deasupra ;)
Irina, si mie imi plac tot felul de prostii nesanatoase si delicioase. Aici e vorba de copii. Obiceiul de a manca sanatos vine din casa, cred ca ar trebui sa faca parte din educatia pentru sanatate. Cand ii invatam pe copii sa se spele pe maini poate ar fi bine sa-i invatam si despre alimentatie, nu?
In loc de miere si zahar brun poti folosi fructoza... Sau stafide dulci, dulci, dulci...
Trimiteți un comentariu