joi, 26 martie 2015

Knäckebröd

Este o paine foarte folosita in Suedia, alba sau neagra, de secara, grau, ovaz sau diverse alte combinatii, cu seminte sau arome, dulce sau sarata e foarte apreciata pe aici. Componenta comuna e ca e ...tare si uscata ca o scoarta! Mancam si noi, copiii au invatat de la scoala/gradi, noi ne-am invatat singuri. E buna, hranitoare si sanantoasa, facuta in general din ingrediente putine, fara mii de adaosuri.
O perioada am tot facut in casa, cu seminte, dupa o reteta primita de la o colega de serviciu, dar am renuntat pentru ca nu era total pe gustul meu. De curand am mancat una facuta din faina de porumb si seminte, atat de buna, ca trebuia sa o fac si eu. Si iat-o, pe numele ei...knäckemamaliga:)

1 dl seminte de susan
1 dl seminte de floarea soarelui
1 dl seminte de dovleac
2 dl faina de porumb (nu malai grisat ci faina fina de porumb). Ultima data am combinat faina de porumb cu fulgi de ovaz si a iesit la fel de buna.
3-4 linguri ulei (reteta originala era cu 1/2 dl ulei, dar pentur mine a fost prea mult)
1 lg de sare
2 dl apa clocotita.
Se amesteca toate ingredientele solide, iar peste ele se adauga apa clocotita, se amesteca bine. Se intinde in foaie subtire de 1-2 mm (cel mai usor se intinde intre doua foi de copt) Se coace la 170 gr timp de 30 min sau pana cand semintele sunt coapte.
Reteta e foarte versatila, se pot folosi orice seminte si cu siguranta si alte tipuri de faina. Noua ne place asta ca ne aminteste de copilarie, coaja de mamaliga de pe ceaun in combinatie cu seminte prajite!

2 comentarii:

Loredana spunea...

wow! incerc si eu!

nicoleta spunea...

Sa-mi spui cum v-a placut! Vezi ca am operat o modificare s-a strecurat o greseala, sunt 2 dl apa clocotita!