marți, 17 februarie 2015

Suedeze - Posta


Azi m-am gandit sa va povestesc cate ceva despre Posta suedeza si folosirea internetului. Desi nu e o lectie la nivel individual, mi se pare de folos. Nu putem noi schimba sistemul, dar macar sa stim spre ce sa tindem.
Deci...despre posta!
In Suedia functia postei este aproape nelimitata in ce priveste trimiterea de ...orice. De la banalele scrisori si colete pana la actele cele mai importante. Spre exemplu: ai de primit bani si expeditorul nu are numarul tau de cont-primesti prin posta un cec, alocatia copiilor-la fel, daca nu ai lasat contul institutiei care iti livreaza banii. Banii ii ridici de la aproape orice magazin. Ai nevoie de echivalarea studiilor? Trimiti frumos copii ale actelor originale prin Posta si primesti pe aceeasi cale actele originale emise. Vrei sa-ti schimbi permisul de conducere cu unul suedez? Trimiti tot prin posta. Vrei cetatenie? La fel de usor. Nu-i dosarul complet? Primesti instiintare pe mail ca ai nevoie de mai multe acte. Ai un copil nou-nout care trebuie inregistrat? Primesti prin posta un formular pentru care il completezi cu numele copilului si pe care il trimiti expeditorului. N-au certificare de nastere, dar copilul primeste numar personal (un fel de CNP fara de care nu existi) la cateva ore de la nastere, chiar inainte de a avea nume inregistrat!
Fara cozi inutile, fara ghisee, fara drumuri pana la diverse institutii care poate au sediul in cealalta parte a tarii. Imi amintesc drumurile pentru depunerea dosarului pentru examen de specialist, ridicarea diplomei, obtinerea certificatului de conformitate, iar eu locuiam la Bucuresti...oare cum o fi fost pentru alti colegi? Si nu, nici pana la posta nu e nevoie sa mergi, toate vin direct in casa! In plus orice magazin poate avea oficiu postal, orice casa de la marile magazine vinde timbre postale si la multe colturi de starda sunt cutii.

Internetul este si el un instrument de usurare a vietii: platesti facturi, amenzi (daca ai ghinionul), cumperi orice, inclusiv bilet de tren sau de autobuz, iar cu semnatura electronica iti poti face declaratia de impozit, face cererea si administrarea zilelor de concediu de ingrijire copil. Scapi de hartii, ghisee si batai de cap!
Mi se par lucruri facute pentru om, nu imposibil de realizat si in alte parti ale lumii...daca ar exista interes!

5 comentarii:

Loredana spunea...

La noi daca s-ar face asa cevaar fi o distractie cu statul la coada la posta :))))

Irina spunea...

Ce fain!

nicoleta spunea...

Loredana, probabil ai dreptate. Insa aici tocmai asta e ideea, vin toate acasa, iar daca ai nevoie sa trimiti ceva, se gasesc timbre peste tot!

Nicol spunea...

Asa ceva chiar nu credeam ca e posibil!Brovo lor!De trimis diverse- ok, dar sa si primesti rezolvarea unor chestiuni importante...fara coada! Super!

nicoleta spunea...

Nicol, intr-adevar, e mare lucru. Am primit chiar si pasaportul mezinului de la ambasada noastra deci se poate si de la autoritatile romane!!