marți, 24 februarie 2015

Carti, carti....

In ultimul timp, find mai mult acasa, si vremea nepermitandu-ne sa iesim prea mult afara, ma delectez cu lecturi. Nu mult, ca ziua nu-i tare lunga, dar de calitate!
Treating affect phobia nu-i carte de lectura e mai mult de studiat, dar cum eu n-am timp, am zis ca macar s-o lecturez, seara, poate se mai prinde cate ceva si de mine. O carte de psihoterapie foarte buna, cu multe exemple, densa fara a fi insa stufoasa. Pentru ea mi-ar trebui mai multa tihna

Memoriile IPS Bartolomeu Anania mi le doream de mult si tocmai ce le-am primit imprumut de la un prieten. Am citit-o pe nerasuflate, e o carte pe care cu greu o lasi din mana, daca mai avea inca pe atatea pagini, le-as fi sorbit la fel de insetata. Doar un mic minus am de zis...unele amanunte descrise mi-as fi dorit sa nu le aflu, inca ma bantuie unele imagini, n-ar fi scazut din valoarea cartii, dar as fi ramas eu mai senina dupa lecturare.
Mudwomwn am citit-o la recomandarea unei colege psiholog. Nu este o lectura facila, eu am avut nevoie de timp s-o asez in minte, pagina cu pagina, capitol cu capitol. Dincolo de povestea impresionanata a succesului academic al lui Meredith, prima femeie rector universitar, a intrigilor si obstacolelor pe care le intampina, mai impresionanta este povestea tragica a destinului ei. Nascuta dintr-o mama bolnava psihic care o abandoneaza motii, este salvata de mai multe ori fizic, dar nevoile ei emotionale nu vor fi implinite niciodata. Salvata miraculos de la moartea fizica, este abandonata mortii emotionale intr-un camin abuziv, de unde este salvata, din nou de o familie in doliu unde va deveni inlocuitor de fiica iubita. Meredith se desprinde singura din hatisul acesta fals, dar raul este deja facut, ea nu se considera vredninca de afectiune si respect,  ci doar vrednica sa fie intotdeauna "cealalta femeie".Mudwoman nu-i usor de citit, e o carte viscerala, mlastinoasa, pe alocuri halucinanta, dar misterioasa si emotionanta. Este o poveste de viata!
Special am lasat-o la final pe Selma Lagerlof: Legendele despre Hristos si Imparatul Portugaliei. In afara calitatii lecturii (inca o citesc) am vrut sa va arat cartea, care este in editie priceps (1939). Este una dintre acele carti pe care mai intai o pui pe noptiera ca sa iti fie aproape si sa o poti admira, atinge, ii studiezi marginile aurite si imbracatura din piele, intrebandu-te cate alte maini au mai atins-o in atitia ani (dupa starea ei as spune ca nu foarte multe), apoi citesti, dand cum un fel de evlavie filele. In plus e scrisa in limbaj vechi, o adevarata placere!
Si acestea sunt lecturile pe care mi le propun in Posul ce tocmai a inceput, ca intarire si hrana.


Va doresc un Post cu mult folos duhovnicesc!

5 comentarii:

Loredana spunea...

Frumoase carti!
Lectura placuta!

Claudia spunea...

Memoriile sunt si cartea mea preferata! Pe nerasuflate am citit-o! Post cu folos!

Irina spunea...

Spor la lecturat!

Aud pentru prima oara de affect phobia... Banuiesc ca e o carte pentru specialisti cea pe care o citesti tu acum, nu?

Te imbratisez!

Jurnal cu flori spunea...

Interesante carti si domenii de interes! Ioana

nicoleta spunea...

Da, Ioana, citesc cam amestecat!
Irina, e o carte de specialitate. Affect-fobia e un termen pompos pentru teama de emotii (negative)!