joi, 29 ianuarie 2015

Noutati medicale

Din ziarul medical suedez, pe scurt:
- un nou antibiotic impotriva bacteriilor gram-pozitive rezistente la alte antibiotice (problema garva si foarte actuala astazi, de altfel): teixobactin
- antrenamentul muscular de rezistenta, realizat regulat, coordonat  influenteaza mii de metilari ale DNA-ului si genelor cuplate cu starea de bine si sanatate. Aceasta descoperire poate deveni importanta pentru pacientii cu diabet de tip 2 si boli cardio-vasculare, dar si pentru cei care vor sa-si mentina o buna functionare muculara de-a lungul vietii. Cu alte cuvinte, cine face miscare traieste mai mult si mai sanatos. Apropo, in Suedia se poate prescrie activitate fizica pe reteta!!
- Si din aceeasi grupa: stenoza spinala lombara se poate ameliora cu activitate fizica de tipul mersului pe bicicleta, mergand chiar pana la a nu mai fi necesara interventia chirurgicala.
- stiati ca: prima cezariana in urma careia atat mama cat si copilul au supravietuit a fost inregistrata in 1580?? Greu de crezut!! In Suedia prima cezariana in urma careia copilul a supravietuit s-a inregistrat in 1877, iar prima in care au supravietuit amanadoi 1885!

2 comentarii:

Mariana spunea...

Nu pot decât să admir oamenii care au cultura exerciţiului fizic.
Prima oară când am călătorit în vest am fost foarte mirată să văd că alergatul în parc este îndeletnicire pentru toate vârstele, dar în special pentru cei care trecuseră binişor de prima tinereţe:) Toată lumea alerga, parcă, iar cine nu alerga, mergea pe bicicletă :)
La greci, în schimb, lumea ar putea sta o zi întreagă cu un ziar, o cafea şi un ouzo în faţă, fără să simtă nevoia de mişcare. Dar ei au dieta mediteraneană, de aia-s sănătoşi! ;)

nicoleta spunea...

Si eu ii admir!! Chiar si acum, dupa trei ani, inca ma surprinde sa-i vad facand miscare fara alt scop. Ca la noi iesi ca sa...ceva (mergi la piata, plimbi copilul, te plimbi la o inghetata ), dar ei ies sa faca miscare si atat. Indiferent de vreme!
La noi miscarea are si functie sociala, la ei nu, avantaj noi:))