miercuri, 7 ianuarie 2015

Suedeze - miscarea

M-am gandit sa scriu cateva lucruri pe care le-am invatat de la suedezi, care mi se par aplicabile oriunde in lume, care pot fi lectii si pentru altii.

Azi vorbim despre miscare

Inca de la cursul de limba suedeza am aflat de mersul nordic si de o activitate foarte practicata de suedezi: miscarea. Mersul de jos si alergatul (jogging) sunt cele mai populare sporturi in Suedia, spuneau lectiile noastre, pentru ca sunt cele mai accesibile si ieftine. Urmeaza apoi alte sporturi desfasurate in aer liber sau la sala de sport, exista multe cluburi sportive pentru amatori, deci suedezii sunt foarte interesati de sport.
Ajunsi aici am constata ca lectiile de la scoala nu erau simple povesti, suedezii (unii dintre ei) chiar iubesc miscarea. Indiferent daca e dimineata, pranz sau seara, daca sunt tineri sau octogenari suedezii merg pe jos. Si merg pe jos nu doar ca sa se deplaseze la serviciu, la magazin sau dupa copii la scoala/gradi, ci merg pe jos ca miscare constienta, intensiva, masurata, pentru sanantate. In Suedia, 'ma plimb' nu inseamna ma misc agale pe starda, mancand o inghetata sau plimband caruciorul! Chiar si plimbatul copilului in carucior sau al cainelui se face in ritm alert, ca miscare de intretinere. Se folosesc de orice ocazie pentru a se misca, multi merg la serviciu pe bicicleta, ca majoritatea colegilor mei de serviciu, de altfel. Chiar si copiii pedaleaza pana la scoala.
Varianta numita 'mersul nordic' implica miscarea si a bratelor, uneori ajutate de bete asemanatoare celor de schi. Si alergatul e popular aici, dar lumea nu fuge dupa autobuz sau pentru ca a intarziat la serviciu! Apoi salile de sport sunt pline, fac gimnastica in apa, hochei, fotbal, tenis, orice sport oricand, oricum. Copiii sunt incurajati sa practice sport, 'temele' clasei in care este Maria sunt ...sportul si lb engleza! Sigur ca nu fac cine stie ce sport la scoala la varsta asta, dar unul dintre lucrurile pe care copiii le invata  este 'A face miscare in fiecare zi este important'. Au in fiecare saptamana o zi cu 'plimbarea de dimineata'
in care combina mersul pe jos cu studierea naturii, indiferent de anotimp, indiferent de vreme! Este adevarat si ca nu trebuie sa strabata tot orasul pentru a intalni un copac, au scoala intr-o padurice. Dar conceptul mi se pare foarte important!
Cum spuneam unii sunt interesati cu adevarat de sport si il practica. Am invatat si noi sa facem la fel, desi poate nu ne miscam la fel de intensiv ca ei, dar am devenit mai constienti de importanta activitatii fizice pentru sanantate!
Voi cum va miscati?  Iesiti sambata dimineata, pe minus grade insotiti de toata casa, sa faceti o ora de miscare, si asta in mod regulat? Recunosc ca eu nu:), in nici un caz asa de dimineata! Mai am de lucrat!

2 comentarii:

Carmen spunea...

si eu merg cu bicicleta, merg pe jos, fac curat in ritm activ si cu greutati legate de picioare.
Imi amintesc ca, pe vremea cand traiam in Austria, am avut niste oaspeti din Romania si am vizitat un parc cu ei. La un moment dat a trecut pe langa noi fugind o doamna mai in varsta si barbatii din grup au "facut misto" de ea. Mi s-a parut atat de trist...
Le-am explicat ca este absolut normal...

nicoleta spunea...

Trist, intr-adevar Carmen cand se intampla asa ceva. Felicitari pentru misacarea pe care o faci!