Starea de graviditate e minunata, nu? Vine si cu bine si cu dureri, iar a mea n-a fost cu nimic speciala, chiar banala as putea spune. Nimic de povestit, doar ca au existat cateva lucruri tehnice legate de sistemul de ingrijire suedez care mi s-au parut de bun simt si din care poate am putea invata si noi cate ceva.
Sarcina mi-a fost urmarita de moasa care a facut tot ce era necesar, de la recoltari de analize la masuratori. Eco am facut o singura data, morfologia, tot o moasa a fost la comanda, dar una specializata in eco fetala. Ea insa are competenta limitata, daca e ceva anormal sau copilul e cu risc de malformatii, gravida e vazuta si de specialist. Personal am intalnit medicul o singura data, si asta doar pentru ca a fost vorba de cezariana, altfel intr-o sarcina normala femeia se vede doar cu moasa, si asta include si nasterea. Mie mi s-a parut frumos, ieftin si logic. Cu moasa mai stai la vorba, mai povestesti, are timp pentru fiecare macar o ora, na, ca intre femei. Alta chestie ieftina si frumoasa este faptul ca masuratorile se fac ca pe vremuri, cu centimetrul, desi ascultarea cordului fetal se face cu un auscultator electronic si nu cu palniuta. Oricum, mult mai ieftin decat eco la fiecare vizita.
Nasterea...Ziua a inceput de seara cu ducerea copiilor la niste prieteni:). Sotul a fost cu mine tot timpul, inclusiv in sala de operatie. S-au perindat multi pe langa mine, moase, asistente si vreo trei medici, m-am simtit ca pe banda de asamblare de la Dacia :). Pe chirurg l-am vazut pentru prima data in sala si nicodata dupa aceea. Trebuie sa recunosc ca nu e chiar o bila alba pentru sistemul lor totul a fost un pic prea mecanic pentru mine, prea ingineresc. Dar e adevarat ca eu lucrez la psihi...
Pe Iustinel l-au scos, sters un pic, pus o caciulita, invelit in prosoape calde si mi l-au dat mie pe piept, de unde n-a mai plecat. Sotul a fost invitat sa taie cordonul, dar a refuzat:). Nu l-au consultat, spalat, manevrat, infasat, plimbat. Si a stat cu mine tot timpul, in restul operatiei, pe drumul spre recuperare, la recuperare si apoi la neonat. Moasele au lucrat pe principiul 'ajuta mama sa aiba singura grija de pui', le-am vazut rar, aproape deloc. La neonat tatal poate sta cu mama si bebe (econimie de personal), chiar si fratii mai mari pot veni in vizita, iar orele de vizita sunt generoase: toata ziua. Ulterior Iustin a trecut si prin consult pedi, audiograma, recoltare de sange, eco de sold, ca orice pui nascut in 2014!
Comparativ cu data trecuta cand am stat in pat 10 ore, de data asta m-am mobilizat dupa vreo patru ore si a fost foarte bine. Mi-au dat voie si sa mananc imediat dupa cezariana, la celelalte doua am facut foamea (cu supa strecurata si iaurt) cateva zile!! Am avut energie mai multa, nu m-am mai simtit asa slabita...
Intr-un cuvant, totul a fost perfect, dar nu pentru zambetele asistentelor, pledurile calde sau mancarea buna, ci pentru cele zece plus zece degetele si cei doi ochi inca albastri care au venit cu noi acasa!
4 comentarii:
...Felicitari pentru bebe Iustin...ma bucur din suflet ca sunteti bine...Maicuta Domnului sa va ocroteasca mereu...
Sa creasca mare si frumos bebele!
Ce experiență frumoasă ați avut! Chiar că ar putea învăța și ai noștri câte ceva, prea tratează sarcina și nașterea ca pe ceva patologic! Mă bucur pentru voi!
Multumim, fetelor dragi!
Trimiteți un comentariu