Da, cam asa a fost Craciunul nostru anul acesta...Un pic suedez, un pic mai mult romanesc.
Pentru ca timpul meu a fost indreptat mai mult spre serviciu, pregatirile de sarbatori au ramas pe ultima zi. Asa ca nu m-am complicat prea mult cu bucate traditionale romanesti sau suedeze. N-am prea avut cum, am preferat sa stau cu copiii.
Dar nu puteam trece peste traditia cozonacului, desi peste altele, cum ar fi sarmalele, caltabosii, carnatii si toba, am trecut. A iesit bun cozonacul meu, numai bun de impartit...totusi am simti nevoia sa incerc si ceva traditional de aici, o prajitura cu sofran, spre exmplu. Nu stiu daca ati gustat vreodata asa ceva, pentru mine a fost prima data, desi sofran am mai folosit in mancare. Gustul este puternic si interesant, nu pot spune ca este prajitura mea preferata, dar mi-a placut. Este un gust cu care te inveti si ajunge sa-ti placa. Ciudat, nu? La fel cred ca se intampla cu urzicile, cu cat mananci mai multe cu atat iti plac mai mult.
Craciunul aici este diferit de cel de la noi. Este cea mai mare sarbatoare al lor si desi cu substrat religios, Hristos nu se mai naste in Betleemul Iudeei. Nu se mai naste deloc din pacate. Totul se invarte in jurul mesei de Craciun din Ajun cu sunca, chiftelute cu cartofi, peste si orez cu lapte. Si saffrankaka.De fapt masa de Craciun se mananca in toata luna decembrie, majoritatea locurilor de munca organizeaza asa ceva pentru anagajati.
Nu se colinda, dar canta cantece si danseaza in jurul bradului. Daca ati vazut filmul lui Ingmar Bergman 'Fanny si Alexander' este acolo o scena cu un Craciun tipic suedez.
Strazile sunt pustii, e adevarat ca este inca destul de intuneric, toata lumea se bucura de zilele libere pentru a sta in casa, la o ciocolata calda dupa masa.
Cam trist, nu?
Noi am fost putin mai romani:) Am mers la colindat la romanii din Karlskrona in Ajun, a doua zi la biserica din Solvesborg, zi pe care am petrecut-o apoi cu oameni minunati.Aceiasi oameni ne-au fost oaspeti a treia zi de Craciun.
Simplu, cum ne place noua.
Asa ca din Craciunul suedez am ramas cu saffrankaka si luminile de advent.
A, da si cu decoratiunile pentru brad pe care Maria le-a facut la muzeu Blekinge, o initiativa minunata despre care am vrut sa scriu dar n-am avut timp.
Si reteta, pentru cine e curios:
- 3 oua
- 50 grame unt topit
- 200 grame zahar
- 50 ml lapte
- 200 grame faina
- 2 lingurite praf de copt
- 0,5 grame sofran
- vanilie
- sare
Se bat ouale bine cu zaharul, sarea si vanilia, se adauga untul topit si laptele in care s-a dizolvat sofranul. Apoi praful de copt si faina. Se amesteca totul bine si se da la cuptor 175 grade 25-30 de minute, in tava rotunda sau forma de chec.
Merge foarte bine la cafea, cine bea ca eu n-am incercat.
Va doresc in continuare sarbatori cu pace si bucurie!
5 comentarii:
Va doresc An Nou plin cu bucurii si cu multa sanatate!
La multi ani!
Sa aveti un an minunat!
Draga Nicoleta sa va dea Domnul un an frumos cu pace si bucurie, zile fericite in iubirea Domnului Iisus Hristos! Mi-a facut mare placere ce ne-ai impartasit. Am sa incerc prajiturica, seamana cu un chec, doar ca are sofranul care probabil ii da aceea nota distinctiva. Te imbratisez.
Ce frumos, dragă Nicoleta!
Mă bucur pentru voi. Multă sănătate vă doresc şi un An cu Bucurie de la Domnul.
Nice Post :)
Thank you
Trimiteți un comentariu