Aseara am ascultat cu jumatate de ureche o discutie despre noua legislatie legata de prostitutie si droguri. Nu stiu sigur ce spune raportul minunatei comisii, si nici nu prea ma intereseaza, in schimb m-a deranjat foarte tare diletantismul si superficialitatea ingamfata a domnului membru in comisia in cauza. Mi se pare de bun simt sa te informezi inainte de a face parte dintr-o asemenea comisie, ca sa nu mai vorbesc ca acest lucru este valabil cand vii sa vorbesti la televizor. Nu de alta, dar fara informatie solida ajungi sa te faci de ras...asa ca domnul de aseara.
Domnul in cauza a afirmat ca, spre exemplu, cocaina nu este un drog asa de puternic si nu da asa o mare dependenta, ca drogurile "usoare" pot fi consumate fara probleme si ca el nu vede de ce n-ar putea fi folosite in scop recreational, ca alcoolul este mult mai periculos si nu-l mai interzice nimeni!
Stiu ca domnul acela nu-mi citeste blogul, dar eu replica simt nevoia sa-i dau!
In primul rand drogurile "recreationale" cresc craving-ul adica nevoia pentru droguri mai puternice si nu de putine ori am vazut copii care pornesc de la a fuma marihuana si ajung sa -si injecteze heroina, cateva bile pe zi.
Apoi cocaina este un drog puternic care da dependenta inclusiv fizica.
Iar ideea de a scoate bani din patimile oamenilor si din neputintele lor mi se pare de-a dreptul draceasca. Ce mesaj se transmite copiilor o data cu legea asta? Ca e bine sa te droghezi atata timp cat nu folosesti droguri "tari" si ilegale si atata timp cat nu le iei de la coltul strazii ci dintr-un magazin specializat, de unde se vireaza bani la buget! oare nu tot din acelasi buget sunt platite si tratamentele pentru dezintoxicare?

Doar cine n-a vazut copii de 9 ani care nu stiu bine sa scrie si sa citeasca, dar stiu sa-si gaseasca venele cu ochii inchisi pentru a se injecta, poate sa gandeasca asa. Sau cine a vazut dar nu-i pasa.
Mai spunea domnul in cauza ca de blamat sunt traficantii care trebuie sa ajunga la inchisoare. Corect! Dar partea proasta este ca foarte multi dintre cei dependenti, dupa ce au furat si vandut tot ce s-a putut si nu mai au bani pentru doza zilnica, ajung sa fie dealer-i. Devin din victime, agresori...
Legalizarea nu va duce la o scadere a consumului pe principiul fructului interzis ci la o crestere a consumului, inclusiv de droguri cu mare potential adictiv si risc vital, datorita cresterii nevoii pentru senzatii tari offerite deja de drogul usor.
Exista in mediul nostru o multitudine de "solutii" pentru cei care isi doresc un drog recreational: la farmacie medicamente anti-parkinsoniene, antitusive, antiinflamatorii, prin parcuri se gasesc si ciumafaie si zorele cate vrei, la discretie. Iar tinerii nu se dau inapoi de la a le folosi, uneori sunt atat de inventivi incat ma uimesc. Faptul ca drogurile considerate usoare sunt legale nu-i va face sa nu-si doreasca droguri mai tari si sa nu le consume.
In situatia aceasta ce impact asupra populatiei vor mai avea campaniile anti-drog?
Da, e trist ca am ajuns in punctul in care spunem raului, bine.