duminică, 25 aprilie 2010

Pelerinaj in zi de sarbatoare

Nu puteam petrece mai frumos ziua Sfantului Gheorghe decat in pelerinaj... Si in ce locuri minunate am ajuns!
Vor vorbi mai mult imaginile decat eu pentru ca sunt atat de sarace cuvintele pentru a povesti

Mai intai Catedrala Episcopala din Giurgiu in asteptarea resfintirii:Scoaterea sfintelor moaste:


Sosirea Ierarhilor:

Ungerea cu Sfantul si Marele Mir:Apoi am mers acasa la Sfantul Dimitrie Basarabov.

Pestera Sfantului:Scarile spre pestera:Paraclisul amenajat in interior:Locul pe malul raului Lom, unde au fost descoperite sfintele moaste:

Apoi am plecat spre Ivanovo, o biserica saptata in piatra, monument UNESCO, aflata in rezervatia naturala a raului Lom. Fara poze in interior.

Poate credeati ca acest obicei ne apartine; se pare ca l-am imprumutat de la vecinii nostri:


Apoi biserica Draganescu, o adevarata carte de invatatura in fresca, semnata de parintele Arsenie Boca:
Cu ajutorul Domnului si al Sfintilor, am ajuns cu bine acasa, doar putin obosita, chiar daca am stat ore multe in picioare si am urcat zeci de trepte. Cred ca si bebelusului nostru i-a fost bine.

marți, 13 aprilie 2010

Cresa

Nu este usor sa duci un copil de doi ani la cresa. Dar cand s-a pus problema asta pentru noi, n-am avut alternative viabile, decat sa devenim parinti de week-end. Insa ea a fost incantata, fiind un copil foarte sociabil. S-a adaptat rapid la program si la tot ce se intampla acolo, a inceput sa fie mai independenta la masa si sa aiba mai multa initiativa, lucru de altfel, normal intr-o colectivitate de copii.
In plus n-am avut nici probleme medicale cu ea odata cu intrarea in colectivitate, mai ales ca este vorba de 20 si ceva de copii. A racit usor de cateva ori, lucru care se putea intampla in sezonul rece si daca nu era in colectivitate.
Ce m-a nemultumit pe mine de la inceput a fost prezenta televizorului deschis in sala lor. Dar, cum nu le poti avea pe toate, m-am bizuit mai mult pe interesul ei auditiv in detrimentul celui vizual pentru a fi protejata de acesta. Este adevarata ca nu se uita la televizor, n-o intereseaza imaginile decat daca sunt insotite de muzica placuta. Are o inclinatie deosebita spre sunete, lucru care i-a permis sa vorbeasca foarte repede si foarte bine si sa invete cantece, poezii ,rugaciuni cu o usurinta uimitoare. Asta, desigur, in detrimentul unor activitati vizuale, fata de care are putine procupari si performante nu la fel de bune.
Sa revin insa la problema mea. Programul ei de dimineata, ma refer la cel educational, mi s-a parut foarte subtire pentru ca nu a venit acasa cu vreo poezie noua invatata sau cu un cantecel ceva. Este adevarat ca au doar doi ani, dar trebuie sa aiba si ei o activitate acolo, nu?
Dar se pare ca au si chiar una foarte...adulta!!
Intr-o zi insa ma pomenesc ca-mi spune "lady ga-ga"!!?? Am ramas un pic descumpanita, mai ales ca eu auzisem de acest nume in urma cu 2 saptamani, atat de multe cunostinte tv avem noi. Am luat-o la intrebari si intr-un final mi-a spus ca doamna N le pune muzica si ei danseaza...

Nu exista nici o lege prin care un copil sa fie protejat de asa ceva in crese si gradinite? Nu mai exista si alte programe TV (daca este atat de indispensabil respectivul obiect) potrivite pentru copii (din punctul meu de vedere, nu exista nici un asemenea program la tv, dar nu decid eu acolo)?
Nu se mai poate dansa pe "Alunelu" si "Vine primavara"? Nu mai exista povesti de citit?
Si merg inca mai departe: nu exista sanctiuni pentru ingrijitori de cresa de stat care expun copiii la sexualitate?
Sunt foarte curioasa cum vor reactiona cand voi face putin scandal...Nu-mi sta in fire, dar ca mama si profesionist in sanatate mintala cred ca au depasit cu mult orice limita educationala, morala, profesionala si chiar legala. Anul trecut clinica de Psihiatrie a copilului si adolescentului din Bucuresti a organizat o conferinta pe tema sanatatii mintale a copilului de varsta mica, conferinta care a avut si o sectiune pentru educatori. Ghiciti cati au venit (personal am dus invitatiile in sectorul 4)? Vreo 30, in conditiile in care totul era gratuit si se ofereau si puncte. Asa de mult interes a existat pentru aceasta problema. Cred ca pe multi i-a motivat doar posibilitatea inscrierii intr-un program Phare alaturi de clinica (program Phare=bani, pentru cine nu stie). Asa ca nu ma mira foarte tare lipsa de cunostinte in ce priveste riscurile expunerii unor copii la lucruri nepotrivite varstei lor. Dar ma ingrijoreaza ca s-a ajuns, totusi, atat de departe!
Ce noroc ca nasc in nici doua luni si o voi scuti o perioada de binefacerile televizorului!

joi, 8 aprilie 2010

HRISTOS A INVIAT!


Tristi am fost si Domnul ne-a inveselit

Osteniti si Domnul ne-a odihnit,

Flamanzi si insetati si Domnul ne-a saturat.

Mai multa bucurie si mai multa lumina in zilele Invierii Domnului cred ca ne-ar sparge inimile, nu credeti?

HRISTOS A INVIAT! Lumina Invierii sa ne insoteasca toata viata!
sursa fotografiei