luni, 16 martie 2009

Biserica Sfantul Nicolae-Breaza

Breaza este o minunata statiune pe Valea Prahovei, chiar daca nu atat de cunoscuta, foarte draga mie. Mai ales ca acolo am avut sansa sa-mi petrec foarte mult timp in aerul sau curat si peisajul minunat.
Sambata am avut ocazia de a o revedea si am ajuns si la cea mai veche biserica din localitate: Biserica Sfantul Nicolae. Este o bijuterie, ce dateaza din 1777, avand ca si ctitori un grup de ciobani care isi pasteau oile in zona. Acestia chiar sunt reprezentati in tabloul votiv de pe peretele de la apus din biserica. De fapt localitatea s-a dezvoltat in jurul bisericii, lucru obisnuit la crestini, nu?
Imi pare rau ca, din motive tehnice, pozele pe care le-am facut nu sunt grozave, dar sper sa va faca curiosi sa va opriti pe acolo cand ajungeti pe Valea Prahovei.
Singurul lucru care va va surprinde neplacut este absenta pardoselii originale (desi era acolo acum vreo doi ani cand am mai fost eu) inlocuita sau acoperita de o gresie total nepotrivita si pe care am ales sa nu v-o prezint, din motive lesne de inteles.

Exteriorul bisericii:


Fresca exterioara, Infricosata Judecata,


Locul unde nu ne dorim sa ajungem...


Si Raiul...cu sfintii...


Pisania (pe care nu am putut s-o citesc)

Mormintele unori ctitoriSi splendoarea de afara...
Nicoleta

Niciun comentariu: